Το Απολιθωμένο Δάσος
Image Το «Απολιθωμένο δάσος» της Λέσβου δημιουργήθηκε πριν από 16 με 21 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί από τα ωραιότερα σε παγκόσμια κλίμακα Μνημεία της Γεωλογικής μας Κληρονομιάς. Σε ολόκληρη τη δυτική Λέσβο, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει απολιθωμένα τμήματα φυτών. Οι σημαντικότερες όμως συγκεντρώσεις απολιθωμένων κορμών βρίσκονται σε περιοχές των Κοινοτήτων Σιγρίου και ‘Αντισσας και του Δήμου Ερεσού, στις θέσεις Πάλη Αλώνια, Χαμανδρούλα, Νησιώπη ‘η Μεγαλονήσι, Λίμενα, Σαρακήνα, Κοιλάδα Τσιχλιώντα, Λάψαρνα. Μικρότερες συγκεντρώσεις απολιθωμένων συναντώνται στις περιοχές Χιδήρων, Μεσοτόπου, Μολύβου, Πολυχνίτου και ‘Αγρας (Μάκαρα, Αποθήκες).

Από τον περασμένο αιώνα χρονολογούνται οι πρώτες αναφορές στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Ο Αυστριακός Βοτανολόγος Φραγκίσκος Ούνγκερ στα 1844 περιέγραψε τα απολιθωμένα δένδρα της Λέσβου. Ακολούθησε η επίσκεψη του Γάλλου γεωλόγου Λουδοβίκου Λωναί ο οποίος το 1898 αναφέρεται με θαυμασμό στο «μαρμαρωμένο δάσος της πατρίδας της Σαπφούς».

Από τότε το Απολιθωμένο Δάσος κίνησε το ενδιαφέρον πολλών περιηγητών και μελετητών. Δυστυχώς το ενδιαφέρον των επιστημόνων συνοδεύτηκε από την δράση επιτηδείων που με στόχο το εύκολο κέρδος προξένησαν τον τεμαχισμό και την σύληση των απολιθωμένων κορμών και την πρόκληση εκτεταμένων καταστροφών στο μοναδικό Μνημείο. Μεγάλα τμήματα απολιθωμένων μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και ορισμένα από αυτά, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και της επιστημονικής τους αξίας φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας του κόσμου. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών μέτρων προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους, που θεσπίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν το Απολιθωμένο Δάσος αναφέρονται με θαυμασμό στην μοναδικότητά του και την μεγάλη επιστημονική του αξία, γιατί αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα δάσους που απολιθώθηκε επί τόπου, λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση ως τις μέρες μας. Η σύνθεση της παλαιοχλωρίδας αποτελεί σημαντικό δείκτη των κλιματικών συνθηκών και του περιβάλλοντος την περίοδο εκείνη.

To απολιθωμένο δάσος αποτελεί ουσιαστικά ένα μοναδικό βιβλίο, για το οποίο δεν υπάρχουν άλλα αντίτυπα, στο οποίο καταγράφεται όλη η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και δίνει πληροφορίες όχι μόνο για την χλωρίδα, αλλά και για τις οικολογικές συνθήκες, το κλίμα και τις μεταβολές του καθώς τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που διαμόρφωσαν την σημερινή δομή της περιοχής .

Η μεγάλη συχνότητα των απολιθωμένων κορμών που διατηρούνται όρθιοι και με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, πιστοποιεί ότι τα δένδρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν έχουν μεταφερθεί στη θέση που τα βρίσκουμε σήμερα. Πρόκειται δηλαδή για ένα αυτόχθονο απολιθωμένο δάσος. Εκτός από τους απολιθωμένους κορμούς διατηρούνται σε άριστη κατάσταση προφυλαγμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα ρίζες, καρποί, φύλλα, σπέρματα κλπ.
 
 
 
web design by :